ChiosTV

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΧΙΟΥ

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων.  Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην Ελλάδα, σήμερα, λειτουργούν 58 Σχολές Γονέων, σε όλους τους νομούς της χώρας ενώ στη Χίο, για πρώτη φορά, Σχολή Γονέων λειτούργησε το 2007. Τα προγράμματα απευθύνονται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ομάδες εργαζομένων, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κλπ. Στόχος τους είναι να βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια, να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί η συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς, να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας και για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, να γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και, τέλος, να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με αναπηρίες.

Στη Χίο, από τον Απρίλη του 2013 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 προγράμματα, από τα οποία 6 έχουν ολοκληρωθεί και άλλα 6 βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστων στην πόλη της Χίου, δύο από αυτά στα Νένητα και ένα στις Οινούσσες, ενώ τη νέα εκπαιδευτική περίοδο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τμήμα και στα Καρδάμυλα. Ο αριθμός των εκπαιδευομένων που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα ανέρχονται στους 236.

Παράλληλα, το έργο των Σχολών Γονέων εξαπλώνεται και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως στη Δικαστική Φυλακή Χίου, όπου στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας με το προσωπικό των Φυλακών έχουν πραγματοποιηθεί 2 προγράμματα. Σημαντικοί αρωγοί στη δράση και την λειτουργία της Σχολής Γονέων στη Χίο είναι οι διευθυντές του 5ο, 7ο και 9ο Δημοτικού Σχολείου της Χίου καθώς και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων, οι οποίοι μας παραχώρησαν τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων τους για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης, σημαντικά συνέβαλαν στη διεξαγωγή του έργου ο Δήμος Οινουσσών και ο Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Νενήτων «Η ΒΟΚΑΡΙΑ», παραχωρώντας αίθουσες και βιντεοπροβολείς.

Τέλος, ουσιαστικό ρόλο στη διεξαγωγή των προγραμμάτων παίζουν οι εκπαιδευτές, Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί, οι οποίοι είναι άψογα καταρτισμένοι στο αντικείμενο.

Τα προγράμματα της Σχολής Γονέων παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και θα επαναλειτουργήσουν τον Ιανουάριο του 2015. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο τμήμα της Σχολής Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη Σχολής Γονέων, Μαρίκα Καρίβαλη, στο τηλ. 22710-42466, στη διεύθυνση Δαμαλά 25, Χίος, καθημερινά 09:30-13:30 και στο e-mail: mkarivali@gmail.com.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production