ChiosTV

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΜΗΝ ΣΙΩΠΑΣ.. ΜΙΛΑ!

Γράφει ο Γιώργος Χάμπας*

Μία  στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία  στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, το 40% με 50% των γυναικών   της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, δηλαδή ποσοστό 7% των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις 28 χώρες της Ε.Ε. από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι δεν είναι απλά νούμερα αλλά μία πραγματικότητα.

Κάποιοι ίσως να αναρωτηθούν σαν φουσκωμένα να είναι τα νούμερα. Όχι δεν είναι. Στον ‘’πολιτισμένο’’ 21ου αιώνα οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν σάκοι του μποξ, από τον κάθε ‘’άνδρα’’ που τις θεωρεί υπεύθυνες για τα πάντα. Η κοινωνία αδιαφορεί και οι γυναίκες φοβούμενες ότι μπορεί να στιγματιστούν σιωπούν. ΟΧΙ αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Η βία κατά των γυναικών ( ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κ.α) δεν έχει ηλικία από 15-75 χρονών γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα κάποιας μορφής βίας. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω, καμία ηλιακή ομάδα, θα μου επιτραπεί να ασχοληθώ με την βία σε νέες κοπέλες ( ο λόγος που θα αναφέρω αυτό θα γίνει αντιληπτό παρακάτω) που έχει πάρει ανεξέλεκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Κορίτσια 15+ πέφτουν θύματα βίας από την ίδια την οικογένεια αλλά ακόμα και από συμμαθητές τους. Η πλειοψηφία των κοριτσιών σιωπά!   Κοπέλες 20+ πέφτουν θύματα βίας από τα αγόρια τους, το ανησυχητικό εκτός του ότι σιωπούν είναι και φράσεις όπως ‘’ έχω περάσει πολλά μαζί του… ίσως να του έκανα κάτι εγώ γι αυτό με χτύπησε’’. Οι θύτες δημιουργούν στα θύματα μία ψυχική ηττοπάθεια που τις αναγκάζει να σκέφτονται ότι εκείνες φταίνε και όχι ο ‘’άνδρας’’.  Ας μην περιμένουμε να φτάσουμε σε ακόμα δυσάρεστες ειδήσεις, πόσες δολοφονίες γυναικών αποκάλυψαν ότι ο θύτης χτυπούσε κατά εξακολούθηση το θύμα; Δεκάδες.

Σήμερα όλες οι γυναίκες ανεβαίνουν μόνες τους έναν συνεχή ‘’Γολγοθά’’, καθώς φοβούμενες την κατακραυγή μέσα από οπισθοδρομικά και γελοία στερεότυπα που οι υποτιθέμενοι προοδευτικοί λαοί κρατούν ακόμα. Η σιωπή και η απάθεια δεν είναι λύση! Εάν γνωρίζουμε ότι κάποια κοπέλα πέφτει θύμα βίας, μην διστάσεις να το καταγγείλεις. Εάν είσαι η ίδια θύμα 15900 τηλεφωνική γραμμή κατά της βίας υπέρ των γυναικών. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του!!!

 

* Ο Γιώργος Χάμπας είναι φοιτητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production