ChiosTV

ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΤΑΡΖΑΝ – ΦΥΛΗ ΖΕΙ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΣΠΙΤΑ ΣΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΣ ΥΨΟΣ

Οι ουρανοξύστες πέραν του επιβλητικού χαρακτήρα τους και της αρχιτεκτονικής τους σημασίας, αλλά και της πρακτικότητας τους, να συμπεριλάβουν πολλούς χώρους σε μικρή επιφάνεια, έχουν και μια πιο φιλοσοφική έννοια: δείχνουν την τάση του ανθρώπου να δει τι υπάρχει πάνω από τα σύννεφα και να φτάσει στον Θεό, τον δημιουργό του. Φαίνεται όμως πως μια φυλή είχε εκδηλώσει αυτή την τάση πολύ πριν τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Η φυλή Korowai που βρίσκεται στη Νέα Γουινέα από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της έψαξε να βρει έναν τρόπο για να παραμείνει αιώνια και να μη χαθεί. Γι΄αυτό οι πολυμήχανοι άνδρες της έχτισαν σπίτια πάνω στα δέντρα, σε μια από τις λιγότερο εξερευνημένες ζούγκλες του κόσμου. Εκμεταλλευόμενοι το μύθο που τους συνοδεύει, ότι δηλαδή πρόκειται για φυλή κανίβαλων, εκείνοι ζουν ήρεμοι και χωρίς να ενοχλούν, μαζί με τα κατοικίδια τους στις ψηλότερες μονοκατοικίες του κόσμου, αφού το ύψος των δέντρων, στις κορυφές των οποίων έχουν χτίσει τις οικίες τους φτάνουν τα 15 μέτρα.

tree-house-korowai

Ζουν ανά δεκάδες συνήθως και ο λόγος που βρίσκονται τόσο ψηλά είναι ταυτόχρονα πρακτικός και συμβολικός. Αποφυγή των κακών πνευμάτων, των πλημμύρων καθώς και των κουνουπιών που κάνουν ανυπόφορη τη ζωή και προκαλούν ελονοσία και άλλες αρρώστιες, τις οποίες εκείνοι δεν μπορούν να γιατρέψουν.

Καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν αυτό το ύψος από μια αυτοσχέδια σκάλα από κορμό δέντρου, η οποία δεν θέλει και πολύ να παραπατήσεις και να βρεθείς στο έδαφος. Όσο ιλιγγιώδες και τρομακτικό να μας φαίνεται, για αυτούς είναι δεύτερη φύση και σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC το 2011, μόνο ένας έχει πεθάνει όλα αυτά τα χρόνια από πτώση. Μάλιστα, μεταφέρονται από δέντρο σε δέντρο με μεγάλη ευκολία. Σήμερα, η φυλή αριθμεί 3.000 άτομα, αλλά λέγεται ότι είναι ζήτημα μερικών δεκαετιών να εξαφανιστεί αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει γοητεύσει τις νεότερες γενιές.

 

 

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production