ChiosTV

ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΥΘΟΣ: ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΓΧΩΝΟΜΑΣΤΕ;

Ιστορίες με μαλλιά να ασπρίζουν από άγχος και στενοχώρια αφθονούν στην λαϊκή κουλτούρα. Από τα μαλλιά της Αντουανέτας που έγιναν λευκά το βράδυ πριν τον αποκεφαλισμό της, μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου τα μαλλιά άρχισαν να γκριζάρουν το πρώτο εξάμηνο που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Υπάρχει όμως κάποιος μηχανισμός στο σώμα μας που μετατρέπει το άγχος σε λευκές τρίχες; O δημοσιογράφος του wired.com, Nick Stockton, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις με τη βοήθεια ειδικών.

Οι επιστήμονες το έχουν ερευνήσει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακόμα σίγουροι τι κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν ακόμα και εξαιτίας φυσικής γήρανσης. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με τις χρωστικές ουσίες που έχουν οι τρίχες στα μαλλιά μας.

Η απόχρωση των μαλλιών μας καθορίζεται από την μελανίνη, η οποία είναι μια χρωστική ουσία μέσα στα κύτταρα της τρίχας μας. Η μελανίνη διακρίνεται στην ευμελανίνη και στη φαιομελανίνη. Η ευμελανίνη είναι υπεύθυνη για τις σκούρες αποχρώσεις ενώ η φαιομελανίνη για τις πιο ανοιχτές. Όσο μεγαλώνουμε κάτι αλλάζει σε αυτές τις ουσίες, αλλά τι είναι αυτό;

Υπάρχουν δύο υποθέσεις. Με βάση την πρώτη υπόθεση η γήρανση φθείρει το DNA, το οποίο αναστέλλει την παραγωγή των κυττάρων που περιέχουν την μελανίνη, δηλαδή τη χρωστική αυτή ουσία που ευθύνεται για την απόχρωση των μαλλιών μας. Η συγκεκριμένη θεωρία βασίζεται σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια και μέχρι τώρα δεν έχει οδηγήσει σε μια πλήρη εξήγηση για το πώς συμβαίνει αυτό.

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι ο «ένοχος» για την λεύκανση των μαλλιών μας είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τα θυλάκια της τρίχας μας περιέχουν σε μικρή ποσότητα υπεροξείδιο του άνθρακα, το οποίο όμως εμποδίζεται από το να ασπρίσει την τρίχα από ένα ένζυμο που επίσης περιέχεται στην τρίχα και ονομάζεται καταλάση. Μια έρευνα που έγινε το 2009 έδειξε ότι καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή καταλάσης μειώνεται αφήνοντας ελεύθερο το υπεροξείδιο να κάνει τη δουλεία του. Πρόκειται για μια άλλη ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάποια από αυτές τις διαδικασίες λεύκανσης των μαλλιών.

Η καλύτερη και πιο πρόσφατη θεωρία έρχεται από αλλού. Το σώμα μάχεται όταν κάτι αναστέλλει την φυσιολογική του λειτουργία. Όταν αγχωνόμαστε, το νευρικό μας σύστημα αντιδρά με αποτέλεσμα η καρδιά μας να χτυπάει πιο έντονα, το σώμα μας να αναστατώνεται και οι αισθήσεις μας να διεγείρονται. 

Όλη αυτή η αναταραχή είναι κακή για τον οργανισμό μας.  Το 2011 μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον κάτοχο βραβείου Νόμπελ, Robert Lefkowitz, έδειξε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου στρες επιδρούν στο DNA και επηρεάζουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την χρωστική ουσία της τρίχας. Η ίδια αυτή θεωρία έδειξε ότι το άγχος είναι υπεύθυνο για ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως πρόωρη γήρανση του δέρματος, αποβολές καθώς και καρκίνο.

Σίγουρα οι απλήρωτοι λογαριασμοί, η επικείμενη προθεσμία που τρέχουμε να προλάβουμε, η γκρίνια του συντρόφου σου, είναι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος σου. Όταν όμως αφήνεις το στρες να σε επηρεάσει κοιμάσαι λιγότερο, τρως χειρότερα, αποφεύγεις να εξασκείσαι και πίνεις περισσότερο. Προσπάθησε να δώσεις στον εαυτό σου λίγη ώρα ηρεμίας. Αφιέρωσε χρόνο στο σώμα σου και στο μυαλό σου να διώξουν την ένταση και να χαλαρώσουν.

Καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το αν το άγχος ευθύνεται για την λεύκανση των μαλλιών. Αλλά, αν ο φόβος του να ασπρίσουν τα μαλλιά σου σε παροτρύνει να μετριάσεις το άγχος σου, συνέχισε να το πιστεύεις.

protothema.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production