ChiosTV

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία αιματολογικού τεστ που θα επιτρέπει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, πολλά χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για την εξεύρεση θεραπείας της νόσου.

Οι ερευνητές, ειδικότερα, κατάφεραν να αναγνωρίσουν ορισμένες πρωτεΐνες στο αίμα ατόμων που τελικά εμφάνισαν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Σε αρχική φάση, το διαγνωστικό τεστ θα επιτρέψει την καλύτερη επιλογή εθελοντών για να συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσονται με στόχο την ανακοπή της εξέλιξης της νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Alzheimer’s & Dementia» και, όπως φαίνεται, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 220 ατόμων με ήπια γνωσιακά προβλήματα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν τις δέκα πρωτεΐνες στο 87% των συμμετεχόντων στην κλινική μελέτη που τον επόμενο χρόνο διαγνώστηκαν με την νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αιματολογικό τεστ δεν θα είναι η πρώτη διαγνωστική μέθοδος για το Αλτσχάιμερ, αλλά φαίνεται να είναι η πιο αξιόπιστη για μία συγκεκριμένη μορφή της νόσου που επηρεάζει κυρίως τις γνωσιακές δεξιότητες του πάσχοντος.

Βέβαια στη μελέτη συμμετείχε συγκριτικά μικρός αριθμός εθελοντών και έτσι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο διαγνωστικό εργαλείο για μία ασθένεια με πολύπλοκα αίτια και μηχανισμούς.

Ο Τζέιμς Πικέτ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Βρετανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ, προειδοποιεί ότι η αξιοπιστία της νέας εξέτασης είναι μικρότερη από 90% και θα πρέπει να βελτιωθεί προτού χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα.

«Μόνο με περαιτέρω έρευνα θα καταφέρουμε να βρούμε απαντήσεις στις σημαντικότερες ερωτήσεις που έχουμε σχετικά με την άνοια και τους μηχανισμούς της, αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη της έρευνας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε ο Πικέτ.

Βοήθεια και σε συγγενείς

Ωστόσο, οποιοδήποτε κι αν είναι το οριστικό τεστ για την πρώιμη διάγνωση της νόσου θα πρέπει, εκτός από το να συμβάλει στη βελτίωση της ιατρικής έρευνας, να βοηθήσει τους πάσχοντες και το συγγενικό τους περιβάλλον να κάνουν τις ορθές επιλογές, όπως, παραδείγματος χάρη, είναι αυτές που θα διευκολύνουν τη φροντίδα για κάποιον ηλικιωμένο συγγενή που θα αντιμετωπίσει γνωσιακά προβλήματα εξαιτίας της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Ο Αντριαν Πινί, νευροβιολόγος στο King’s College του Λονδίνου, λέει χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά, όπως και οι ίδιοι οι συντάκτες υποδεικνύουν, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα μέχρι να φτάσουμε να έχουμε ένα αιματολογικό τεστ το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτενώς».

kathimerini.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production