ChiosTV

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Η συγκυβέρνση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιχειρεί εκ νέου την άρση της  αναγκαστικότητας της ΕΜΧ. Αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΜΧ και των μαστιχοπαραγωγών.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Κουκουλόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του σε σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 26/6 ανακοίνωσε την πρόθεση του να καταθέσει άμεσα τροπολογία σε σχέδιο νόμου «περί υδατοκαλλιεργειών» για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών με απώτερο στόχο την κατάργηση της αναγκαστικότητας τους.

«Θα πάμε άμεσα σε τροπολογία για το νόμο 4015, χωρίς αντιδράσεις, πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο θα έρθει στη Βουλή τον Ιούλιο», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι “στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν ριζικότερες βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, προς την κατεύθυνση της ελεύθερης, χωρίς αναγκαστικότητες, λειτουργίας των συνεταιρισμών, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο».

Η κυβέρνηση κόπτεται για την άρση της αναγκαστικότητας και τη συκοφαντεί γιατί  η αναγκαστικότητα των συνεταιρισμών είναι μια κατάκτηση των συνεταιριστών-παραγωγών. Λειτουργεί σε όφελος των παραγωγών και εμποδίζει τους αητονύχηδες της  «ελεύθερης» δηλαδή της ασύδοτης αγοράς  να διαμορφώνουν τεχνητές συνθήκες μείωσης της ζήτησης και να αρπάζουν με τον τρόπο αυτό τον κόπο τους μισοτιμής.

Οι συνεταιρισμοί  δημιουργήθηκαν σαν άμυνα του κάθε μεμονωμένου παραγωγού απέναντι στους εμπόρους. Γιατί πολύ απλά ενώ οι έμποροι έχουν κάθε συμφέρον  να πέφτει η τιμή της μαστίχας οι παραγωγοί έχουν  συμφέρον  η τιμή της να κρατιέται σε δίκαια επίπεδα, τέτοια που να ανταποκρίνονται στον κόπο τους. Με την αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού έγινε ελέγχεται η παραγωγή  και η διάθεση  του προϊόντος ώστε να μην μπορεί να «σπάσει» η τιμή  με ατομικές πωλήσεις σε διάφορους εμπόρους.

Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με την πολιτική της δυσχέρανε την λειτουργία της ΕΜΧ. Δημιουργώντας προβλήματα και κλίμα δυσαρέσκειας  προς την Ένωση, επιδιώκει να ωφελήσει,  με την απορρύθμιση  της αγοράς, τους εμπόρους σε βάρος των παραγωγών. Να τους εμφανίσει σαν σωτήρες απέναντι στην κακιά Ένωση.

 Η κατάργηση της αναγκαστικότητας, όμως, θα είναι αποφασιστικό χτύπημα στην λειτουργία των συνεταιρισμών. Όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι η  ανάγκη για άμεση ρευστότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική κατάργηση των συνεταιρισμών, αλλά στον αγώνα για την ουσιαστική αναδιοργάνωση και αναβάθμισή τους, με τρόπο που να προστατεύει τα συμφέροντα των παραγωγών και να μεριμνά για την βιώσιμη ανάπτυξη της παραγωγής μαστίχας. Γνωρίζουν ότι κατάργηση της αναγκαστικότητας σημαίνει κατάργηση της προστασίας, μείωση της τιμής της μαστίχας και εξάρτηση από τις διαθέσεις των εμπόρων. Η ανατροπή αυτής της  κατάστασης, την οποία βίωναν οι μαστιχοπαραγωγοί για πολλές δεκαετίες, οδήγησε στη δημιουργία της ΕΜΧ. Θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την κατάσταση;.

 Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και οι βουλευτές τους αγνόησαν σκανδαλωδώς  τις ανάγκες των παραγωγών  και δεν φρόντισε ούτε καν  για στοιχειώδεις αποζημιώσεις μετά την καταστροφή του 2012. Παράγουν και υλοποιούν  μνημονιακές πολιτικές οι οποίες καταστρέφουν παραγωγικές δομές και οδηγούν την κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα. Στο στόχαστρό τους τώρα είναι η μαστιχοπαραγωγοί και μέσω αυτών η Χίος. ¨Όσο παραμένουν στην εξουσία  διαλύουν ότι υπάρχει στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων αδιαφορώντας για τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Είναι επικίνδυνο λοιπόν  να νομοθετούν για  αναμόρφωση των συνεταιρισμών αυτοί που καταστρέφουν κάθε συλλογική ζωή.

O ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος στην διάλυση του τόσο αναγκαίου θεσμού ,του αναγκαστικού Συνεταιρισμού . Θα την αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους παραγωγούς και την Ένωση να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την προοπτική αυτή.
Είναι εντελώς άλλο πράγμα η σωστή λειτουργία της Ένωσης και η βελτίωσή της και άλλο η κατάργηση της .

Όλοι οφείλουμε να συμπαραταχτούμε δίπλα στην ΕΜΧ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μαστιχοκαλλιεργητών  και του Οργανισμού.  

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production