ChiosTV

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα από 8 χώρες

Η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα  την οποία εξέδωσαν τα ΥΠΕΞ οκτώ χωρών είναι οι τουρίστες -όσοι βρίσκονται ήδη για διακοπές στην Ελλάδα και όσοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στη χώρα μας – να έχουν μαζί τους μετρητά.

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Πολωνία,  αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους προς τους τουρίστες.

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις κλειστές τράπεζες και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, τους ζητούν να έχουν μαζί τους χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες για να μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε την ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τις συνθήκες ρευστότητας στη χώρα μας και τα εμπόδια στις τραπεζικές υπηρεσίες, την Κυριακή.
Στην ανακοίνωσή καλεί, μεταξύ άλλων τους Αμερικανούς να μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα από ένα μέσα πληρωμών και να διασφαλίσουν πως έχουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Την ίδια ώρα, προτείνει στους ταξιδιώτες να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την ασφάλειά τους και να αποφεύγουν πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς μπορούν να εκδηλωθούν αναταραχές.

Το Γερμανικό ΥΠΕΞ  καλεί τους Γερμανούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά και τονίζει πως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, οι τουρίστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις και «προβληματικά σημεία».

Τo Βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την πιθανότητα οι τραπεζικές υπηρεσίες να περιοριστούν με έκτακτη ανακοίνωση. Εξασφαλίστε ότι έχετε μαζί σας αρκετά ευρώ σε μετρητά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες, απρόβλεπτες καταστάσεις και απροσδόκητες καθυστερήσεις».

H οδηγία ξεκινά με τη φράση «Το νόμισμα στην Ελλάδα είναι το ευρώ», ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κάθε χρόνο οι Βρετανοί πολίτες κάνουν περί τα 2 εκατομμύρια ταξίδια στην Ελλάδα. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να πάρετε συνετές προφυλάξεις προκειμένου να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντα σας. Εχετε πάντα μαζί σας ένα αντίγραφο του διαβατηρίου ή άλλου φωτογραφικού εγγράφου που να πιστοποιεί τη βρετανική εθνικότητα σας».

Το Ολλανδικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους Ολλανδούς τουρίστες να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, αλλά και να κουβαλούν επαρκή μετρητά για να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και απρόβλεπτες δαπάνες.

Στην ίδια γραμμή και το Βελγικό ΥΠΕΞ, που προτείνει στους τουρίστες να έχουν στην κατοχή του μετρητά, ενώ και το φινλανδικό ΥΠΕΞ καλεί τους ταξιδιώτες να έχουν προμηθευτεί αρκετά μετρητά πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν αγαθά και υπηρεσίες εξ’ολοκλήρου στα μετρητά.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς κάλεσε τους Πολωνούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα να μην στηρίζονται στις πιστωτικές κάρτες και τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, αλλά να προτιμούν να έχουν μαζί τους μετρητά.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Σουηδίας αναφέρει πως πληροφορίες που έρχονται από την Ελλάδα αναφέρουν ότι κάποια εστιατόρια και πρατήρια καυσίμων δεν κάνουν δεκτές τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και δέχονται μόνο μετρητά.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2015, για τα capital controls και η οποία τιτλοφορείται «τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους τουριίστες, εν προκειμένω προβλέπεται ότι η χρήση των καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα είναι ελεύθερη στα ATMs.

Ακυρώσεις

Οι πρώτες ακυρώσεις πάντως, για την Ελλάδα από το εξωτερικό είναι γεγονός, σύμφωνα με την «Καθημερινή» και συγκεκριμένα από την ισραηλινή αγορά, η οποία χθες, Κυριακή ήταν ανοιχτή.

Τουριστικοί επιχειρηματίες στην περιφέρεια εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, από σήμερα θα καταγραφούν ακυρώσεις και από άλλες βασικές αγορές για τη χώρα μας.

Οι ερωτήσεις προς τους ξενοδόχους από ξένους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για τα άδεια ΑΤΜ, καθώς και τις πιθανές ελλείψεις καυσίμων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σε επίπεδο λειτουργικών προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αν διατηρηθεί επί μακρόν το καθεστώς των κλειστών τραπεζών, οι δυσκολίες εντοπίζονται στον τομέα των προμηθειών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.

Επίσης, ελλείψει ρευστότητας, διακυβεύεται και η μισθοδοσία Ιουνίου των ξενοδοχοΰπαλλήλων. 

thetoc.gr

chios_tv

Add comment

Meci Production