ChiosTV

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ – ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για να θεραπεύσουν επιτυχώς την προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ποντίκια.

Τα ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν και να τρέχουν φυσιολογικά, ενώ μία άλλη ομάδα ποντικιών τα οποία δεν υποβλήθηκαν στην πειραματική θεραπεία, παρέμειναν παράλυτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους είναι αρκετά ενθαρρυντικά ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά στάδια αυτής της νευρολογικής ασθένειας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», στην μελέτη τους συνέκριναν τις εγχύσεις βλαστικών κυττάρων (ή βλαστοκυττάρων) από ανθρώπινα έμβρυα με τις εγχύσεις βλαστικών κυττάρων από μυελό των οστών (οι τελευταίες ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας).

Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ήταν πολύ αποδοτικότερα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λάντζα, από την εταιρεία βιοτεχνολογίας AdvancedCellTechnology, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από την καταστροφή της μυελίνης ουσίας – του «περιβλήματος» των νευρικών κυττάρων που τα απομονώνει και τα προστατεύει.

Τα εγχεόμενα βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι αφ’ ενός σταματούν αυτή την καταστροφή, αφ’ ετέρου συμβάλλουν στην επιδιόρθωση της βλάβης που ήδη έχει γίνει, κατά τον δρα Λάντζα.

«Η έγχυση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων όχι μόνο ελάττωσε ή και εξάλειψε ακόμα τα κλινικά συμπτώματα της σκληρύνσεως, αλλά απέτρεψε την απομυελίνωση, η οποία διαταράσσει την ικανότητα επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων και ευθύνεται για τα συμπτώματα των ασθενών», εξήγησε.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ανήκουν στην ομάδα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία φυσιολογικά δημιουργούν τους ιστούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

koolnews.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production