ChiosTV
mythlinh limani

MΥΤΙΛΗΝΗ 2013: 5 Αφγανοί κοιμούνται στην προβλήτα του λιμανιού!!!

 

Κοιμούνται στην προβλήτα του λιμανιού της Μυτιλήνης, σχεδόν 100 μέτρα από την είσοδο του Λιμεναρχείου, αλλά και στη σκάλα του περιπολικού σκάφους.

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Κοιμούνται στην προβλήτα του λιμανιού της Μυτιλήνης, σχεδόν 100 μέτρα από την είσοδο του Λιμεναρχείου, αλλά και στη σκάλα του περιπολικού σκάφους.

 Παρακαλούν μέρες τώρα. «Εδώ είμαστε…» λένε με μια φωνή και οι πέντε. Ο νόμος όμως δεν ενεργοποιείται. Η παρέα αυτή των παράνομων Αφγανών μεταναστών δεν συλλαμβάνεται. Για το κράτος μας είναι… «εικονική πραγματικότητα»

Ο νόμος ορίζει ότι από τη στιγμή που κάποιος συλλαμβάνεται να έχει μπει παράνομα στη χώρα, καταγράφεται και στη συνέχεια ελευθερώνεται εφοδιασμένος με ένα ροζ χαρτάκι. Το περιπόθητο «paper» με το οποίο μπορούν για λίγες μέρες να ανασάνουν και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα για το ταξίδι τους προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Επειδή όμως δεν έχουν πού να τους βάλουν και έως ότου απελευθερωθούν κάποιες θέσεις κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια, οι Αφγανοί αυτοί «δεν υπάρχουν»! Και δεν υπάρχουν εδώ και 25 μέρες. «Πήγαμε στην Αστυνομία», λέει ο Ρεπάνι, ένας από τους πέντε της παρέας. «Από εκεί μας έστειλαν στο Λιμεναρχείο. Μας ξαναέστειλαν πίσω και ξανά στο λιμάνι. Σαν να μη μας βλέπουν κάνουν», λέει.

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα παραπέρα άλλοι 50 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και από αλλού ζουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού φρουρούμενοι. Αυτοί ναι μεν φρουρούνται, αλλά «δεν υπάρχουν».

Σκεπασμένοι με κουβέρτες, χαρτόνια που φέρνει ο αέρας ακόμα και πλαστικές σκισμένες βάρκες, «λάφυρα» των διωκτικών αρχών από προηγούμενες συλλήψεις, ζουν τις τελευταίες δύο μέρες υπό φύλαξη αλλά και αυτοί χωρίς να υπάρχουν.

Ανθρωποι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στην υποδοχή μεταναστών, καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία απλώς κωλυσιεργεί. Δεν εκδίδει το έγγραφο προσωρινής παραμονής των φυγάδων. Το Λιμενικό Σώμα με τη σειρά του δεν μπορεί να προχωρήσει σε συλλήψεις αφού δεν διαθέτει κρατητήρια!

Κάπως έτσι οι Αρχές επαναπαύονται στους εθελοντές, οι οποίοι αποφάσισαν να μη δεχτούν άλλους φιλοξενούμενους στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ.

enet.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production