Σε πενταετή κάθειρξη καταδίκασε τον Όσκαρ Πιστόριους η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. Επίσης, ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο. Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής.
Μεταξύ των επιλογών που είχε η δικαστής ήταν η επιβολή ποινής με αναστολή και πρόστιμο, που σημαίνει ότι ο Πιστόριους δεν θα πήγαινε στη φυλακή, η διαταγή σε κατ’οίκον περιορισμό ή η φυλάκιση μέχρι 15 χρόνια.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζητούσαν μια τριετή περίοδο «σωφρονιστικής επίβλεψης», δηλαδή κατ’ οίκον περιορισμό σε συνδυασμό με την προσφορά κοινωνικής εργασίας. Αντιθέτως, το αίτημα των εισαγγελέων ήταν η δεκαετής φυλάκισή του δεδομένων των φριχτών συνθηκών θανάτου της Στέενκαμπ, έπειτα από τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.
«Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την επιβολή της ποινής στόχος της είναι «η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της τιμωρίας, της αποτροπής και της αποκατάστασης.
Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης «τουλάχιστον δέκα ετών».
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Νελ είπε ότι «η ελάχιστη ποινή που θα ικανοποιούσε την κοινωνία είναι δεκαετής φυλάκιση».
«Είναι σοβαρή υπόθεση, η αμέλεια πλησιάζει οριακά την πρόθεση, δέκα χρόνια είναι το ελάχιστο» είπε ο εισαγγελέας.
Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Όσκαρ Πιστόριους οδηγήθηκε πίσω στο κελί του. Πλήθος δημοσιογράφων από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη κάλυψαν την ακροαματική διαδικασία. Η δικαστής έφθασε στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου.
“Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα”, δήλωσε.
Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους “γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα”, δήλωσε.
Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας του και υποστηρίζει πως πίστευε ότι πυροβολούσε έναν διαρρήκτη που είχε μπει στο σπίτι του μέσα στη νύχτα.
Η δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.
Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές, δήλωσε, είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, “ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας”.
Η δικαστής απέρριψε κατηγορηματικά τη μαρτυρία μιας ειδικού την οποία είχε επικαλεσθεί η υπεράσπιση και η οποία είχε περιγράψει ως άθλιες τις συνθήκες στις φυλακές.
Η μαρτυρία της, “αόριστη, ξεπερασμένη, με κακή ενημέρωση, κάνει γενικεύσεις και είναι εκ των προτέρων αρνητική για τις φυλακές της χώρας μας”, τόνισε η δικαστής.
Η ίδια θεώρησε πάντως αξιόπιστη τη μαρτυρία του Ζοέλ Μοντίζε, ενός υψηλόβαθμού αξιωματούχου των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο τις ιδιαίτερες πτέρυγες στις οποίες φιλοξενούνται οι ανάπηροι.
Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους.
“Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: “Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή.
madata.gr
Add comment