Κυτταρίτιδα. Ο αιώνιος εφιάλτης των γυναικών. Πόσα γνωρίζουμε για τον φλοιό πορτοκαλιού και άραγε όσα ξέρουμε είναι αλήθεια ή απλώς… μύθοι;
Αρχικά να πούμε ότι η κυτταρίτιδα πήρε το όνομά της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους.
Συγκεκριμένα, η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού, που απλώνεται κάτω από το δέρμα και οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και τη διόγκωση των λιποκυψελών, λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη «φλοιού πορτοκαλιού».
Πάμε όμως να δούμε ορισμένους μύθους σχετικά με τη κυτταρίτιδα, αλλά και αλήθειες που τους διαψεύδουν…
ΜΥΘΟΣ 1ος: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε ανθρώπους με παραπανίσια κιλά.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα. Αντίθετα με το σωματικό βάρος, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο, μιας και μόνος ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα, σε αντιδιαστολή με τις γυναίκες που μία στις δυο μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα. Αυτό εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα είναι σχηματισμένο με στρώματα λίπους σε στρατηγικά σημεία.
ΜΥΘΟΣ 2ος: Η κυτταρίτιδα δημιουργείται μόνο στους γλουτούς.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες. Επιπλέον, ανάλογα με το αν οφείλεται στην κατακράτηση λίπους ή νερού ή και των δύο διακρίνεται σε τρία είδη: σκληρή, μαλακή και συσχετισμένη αντίστοιχα.
ΜΥΘΟΣ 3ος: Την εμφάνισή της προκαλεί μόνο η κακή διατροφή.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με αυξομειώσεις των οιστρογόνων, οι οποίες συμβαίνουν σε καταστάσεις όπως η ήβη, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η κλιμακτήριος και έχουν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή λίπους στο σώμα.
Ωστόσο, στις μέρες μας η εμφάνιση της κυτταρίτιδας οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, με κύριο αντιπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές συνήθειες όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, η καφεΐνη, καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων, τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού.
ΜΥΘΟΣ 4ος : Ο καφές κάνει κυτταρίτιδα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να συσχετίζουν την κατανάλωση καφεΐνης με την δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα καθώς δημιουργείται από το συνδυασμό διαφόρων αιτιών όπως το στρες, η δυσκοιλιότητα, ορμονικές διακυμάνσεις, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και κληρονομικότητα. O καφές δεν αποτελεί ένα από αυτά καθώς έχει μηδαμινή θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος). Ο καφές φαίνεται να δρα ενάντια στην κυτταρίτιδα και στην παχυσαρκία αφού η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό μέσω αύξησης της θερμογένεσης. Αυτό προϋποθέτει να καταναλώνουμε 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη μπορούμε.
Πώς μπορείτε να τη καταπολεμήσετε; Οι ειδικοί προτείνουν:
– Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
– Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
– Προσεκτική έως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
ourlife.gr
Add comment