Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν έως το τέλος του αιώνα από το κάπνισμα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες υγείας και ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας, ώστε ο πλανήτης να απαλλαγεί από τις πωλήσεις και την κατανάλωση τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού μέχρι το 2040.
«Ο κόσμος πρέπει πια να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να γίνεται πλέον αποδεκτή η ζημιά που γίνεται από τη βιομηχανία καπνού και να εργαστεί για ένα πλανήτη ελεύθερο ουσιαστικά τόσο από τη νόμιμη, όσο και από την παράνομη πώληση προϊόντων καπνού» υποστηρίζει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με σειρά άρθρων στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, αν δεν επιταχυνθούν οι διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνίσματος θα υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο θάνατοι, με πάνω από το 80% σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δυστυχώς, μία δεκαετία μετά την υπογραφή -ορόσημο της συμφωνίας- πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, μόνο το 15% του πληθυσμού της Γης έχει επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, ούτε το 10% των κατοίκων του πλανήτη δεν ζουν σε χώρες με υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού (το αυξημένο κόστος των τσιγάρων και των σχετικών προϊόντων θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φραγμούς για τον περιορισμό της κατανάλωσής τους).
Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι ενώ έως τώρα έχει δοθεί έμφαση στον περιορισμό της ζήτησης – κατανάλωσης καπνού, ήλθε η ώρα να εστιαστεί η προσπάθεια και στον περιορισμό της προσφοράς, η οποία ελέγχεται από μόνο τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες και μια κρατική κινεζική εταιρεία. Αυστηρότεροι κανονισμοί και καλύτερος έλεγχος της συμπεριφοράς των εταιρειών αυτών είναι το ζητούμενο.
Η παρέμβαση συμπίπτει με την έναρξη της παγκόσμιας συνδιάσκεψης «Καπνός ή Υγεία» στο Αμπού Ντάμπι, την μεγαλύτερη διεθνή σύναξη σε θέματα ελέγχου του καπνίσματος.
koolnews.gr
Add comment