Ο ιός του HIV άρχισε να εξαπλώνεται από την κεντρική Αφρική την δεκαετία του 1920 και τον μετέφεραν στα πέρατα του κόσμου εργάτες που ταξίδευαν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέλεξαν και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα για το AIDS που έχει σκοτώσει μόνο τον τελευταίο χρόνο 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο σημείο «μηδέν» δηλαδή το μέρος από όπου ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός.
Πρόκειται για την πόλη Κινσάσα, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Κονγκό. Το 1920 η Κινσάσα ήταν αποικία του Βελγίου ενώ είχαν δημιουργηθεί πολλοί σιδηροδρομικοί σταθμοί που επέτρεπαν στον ιό να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι εύκολες μετακινήσεις σε συνδυασμό με τους εργάτες που μετανάστευαν και την ανάπτυξη του αγοραίου έρωτα δημιούργησε μία «τέλεια καταιγίδα» και επέτρεψε στον ιό να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, χωρίς να το καταλάβουν οι γιατροί. Όταν διαπίστωσαν τι συμβαίνει ήταν ήδη αργά…
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνδύασαν τις γεννητικές αναλύσεις με τα στατιστικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα τον πληθυσμό της κεντρικής Αφρικής το 1920 και το πόσοι μετανάστευσαν. Επίσης επικεντρώθηκαν στο HIV 1 τύπος Μ, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους, ξεκινώντας την μάστιγα του AIDS.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο HIV 1 είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καθώς εξαιτίας του νοσούν σήμερα 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και όλα ξεκίνησαν από την Κινσάσα όπου οι κάτοικοι μολύνθηκαν και ο ιός ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου. Πέρασαν 30 χρόνια και το 1950 διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι του Μπουτζί, Μαγί, Λουμπουμπάσι και Κισανγκάνι, που βρίσκονται χίλια μίλια μακριά από την Κινσάσα, μολύνθηκαν από το AIDS.
Ο ιός έμεινε στο Κονγκό μέχρι που το 1960 νόσησαν άνθρωποι στην Ευρώπη και την Αμερική ενώ το 1980 το AIDS δεν σταματούσε να εξαπλώνεται. Τελικά το 1983 αναγνωρίστηκε επίσημα το AIDS, οι επιστήμονες κατανόησαν με το τι έχουν να κάνουν και διαπίστωσαν τι κάνει στον οργανισμό. Όμως μέχρι τότε είχαν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι.
Από τότε οι επιστήμονες δίνουν μία συνεχή μάχη για να βρουν θεραπεία για τον φονικό ιό και έχουν διαπιστώσει πως η φαρμακευτική αγωγή με αντιρετροϊκά βοηθάει τους ασθενείς και τους επιτρέπει να ζουν για δεκαετίες. Χάρη στις διαρκείς προσπάθειες και την ενημέρωση για το ασφαλές σεξ, οι θάνατοι από AIDS μειώνονται σταδιακά από το 2005. Τότε είχαν πεθάνει 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι από το ιό αλλά το 2013 ο αριθμός ήταν μικρότερος με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς.
koolnews.gr
Add comment