Μωρά, σκυλιά, γατιά, άντρες, γυναίκες, μεγάλοι, μικροί… όλοι χασμουριούνται. Ακόμη και πριν από τη γέννησή τους, μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους.
Παρότι για χιλιάδες χρόνια ο λόγος παρέμενε άγνωστος, μερικές έρευνες έχουν καταφέρει να ρίξουν φως στο γιατί χασμουριούνται οι άνθρωποι.
Όταν χασμουριέται κανείς, τεντώνονται οι μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος στο κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό στέλνεται προς τα κάτω, μακριά από τον εγκέφαλο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του χασμουρητού τεντώνονται και τα τοιχώματα των ιγμορείων, κάτι που σε συνδυασμό με το μεγάλο άνοιγμα του στόματος, αντλεί μεγάλες ποσότητες αέρα μέσω της ρινικής και στοματικής κοιλότητας.
Θεωρίες για το χασμουρητό
Υπάρχουν τρεις κεντρικές θεωρίες, γύρω από το γιατί χασμουριούνται οι άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο Today I Found Out:
– Το χασμουρητό αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
– Το χασμουρητό «ξυπνά» και ενεργοποιεί τον οργανισμό.
– Το χασμουρητό βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με πειράματα, που έγιναν το 2010 σε ποντίκια, πριν από ένα χασμουρητό η θερμοκρασία του εγκεφάλου ήταν αυξημένη, ενώ αμέσως μετά έπεφτε.
Γιατί είναι μεταδοτικό το χασμουρητό;
Οι πιο δημοφιλείς θεωρίες ως προς το γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό περιστρέφονται γύρω από μιμητισμό και την ενσυναίσθηση.
Αυτές υποστηρίζονται από εμπειρικά στοιχεία, τα οποία αποκτήθηκαν με τη λήψη μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό στο 60-70% του πληθυσμού.
perierga.gr
Add comment