Νέο μοντέλο στην πολιτική φαρμάκου επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου και θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέσα στο Μάιο, ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το θέμα του φαρμάκου βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο συνέδριο «Shaping the future of the healthcare in Greece», το οποίο διοργάνωσε η «Boussias Communications», την Τετάρτη 29 Απριλίου.
«Το νέο μοντέλο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, τόσο στην πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο όσο και στην εξοικονόμηση, που δυστυχώς έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τον τρόπο διαχείρισης του φαρμάκου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Όπως προανήγγειλε, θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του rebate, με βάρος στον όγκο των πωλήσεων, ενώ όσον αφορά στην πολιτική τιμών, αυτή θα εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα του φαρμάκου, απευθυνόμενος κυρίως στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, πρότεινε να παράγονται στην Ελλάδα δύο από τα onmed.gr κάθε πολυεθνικής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, προσθέτοντας ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, θα βρούμε τρόπους να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά συνολικά.
Αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα, ο κ. Κουρουμπλής, σημείωσε: « στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Λετονία προτείναμε να διαπραγματευτούμε από κοινού το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων. Μέχρι στιγμής εκδηλώνεται μία «αδυναμία» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όμως εμείς θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες ενώ θα ανταλλάσουμε πληροφορίες γι αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και σίγουρα θα ζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους».
Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός τόνισε στην ομιλία του:
«Δεν έπαψα ποτέ να πιστεύω ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι εφικτό να υφίσταται. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν εποικοδομητικό διάλογο με φορείς και με όλους τους συντελεστές του τομέα Υγείας ενώ έχουμε ενημερώσει και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα συζητάμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών. Επίσης γι αυτό το λόγο πήγαμε στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στον Έβρο, στην Κοζάνη και τη Δευτέρα θα είμαστε Χαλκίδα. Δίνουμε τις δυνατότητες σε όλες τις Περιφέρειες και τους φορείς να συμμετέχουν έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας και των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στον χώρο της Υγείας. Έχουμε θέσει ήδη ως στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενίσχυση της πρόληψης ώστε να προλάβουμε το κόστος της θεραπείας».
Και συνέχισε:
«Προχωράμε στην αναστήλωση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο βρήκαμε σε πρωτόγονο στάδιο, και ανασυγκροτείται το Taxis Υγείας το οποίο θα αποτελεί εργαλείο των ασκούμενων πολιτικών όπου και θα περιλαμβάνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, όπως και ο έλεγχος του κόστους στην πηγή της παραγωγής του. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδιαφάνειας και σπατάλης. Οχυρώνουμε θεσμικά τον ΕΟΠΥΥ με τέσσερις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης: α) Φαρμάκου β) Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γ) Διαγνωστικών εξετάσεων και δ) Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων οι οποίες έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη ημέρα σύστασης του Οργανισμού αφού είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το δημόσιο συμφέρον».
Σχετικά με το ζήτημα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σπουδαίο ρόλο θα παίξει η οργάνωση των νοσοκομείων και η καλύτερη αποτελεσματικότητα, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας δεν ήταν τυχαία και σηματοδότησε την κυβερνητική στήριξη στο νευραλγικό τομέα της υγείας με 4.500 νέες μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που θα αιμοδοτήσουν το νέο σύστημα από το οποίο αποχωρούν πολλοί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης».
Add comment