Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αριθμοί πραγματικής ντροπής αλλά και πόνου κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Οι αριθμοί αφορούν στις γυναίκες που αψήφησαν το φόβο και τόλμησαν να καταγγείλουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, εκτιμάται ότι το ποσοστό όσων το αποσιωπούν είναι πολύ μεγαλύτερο…
Το πιο πρόσφατο ποσοστό, από στοιχεία της Plan International USA, φτάνει το 35% και αντιστοιχεί στις ανά τον κόσμο γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, σωματικής ή σεξουαλικής.
«Μία στις τρεις». Αυτό το στοιχείο, προκύπτει από τη μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν συμπεριλαμβάνει καν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Αφγανιστάν, στις οποίες τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, καταπατούνται καθημερινά. Η «μία στις τρεις» γυναίκες που κακοποιούνται δηλαδή, ζουν στις κατά τα άλλα «πολιτισμένες» κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την Ελλάδα και σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 25% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και μετά, έχουν εμπειρία βίας, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το ποσοστό των ανήλικων κακοποιημένων κοριτσιών. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια της σχέσης, εκτιμάται ότι ξεπερνά το 33%.
Πιο συγκεκριμένα:
– Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
– Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
– Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
– Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
– Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Σημειώνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα συμβουλευτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, το Καταφύγιο Γυναίκας, υποδέχτηκε τον τελευταίο χρόνο 522 κακοποιημένες γυναίκες που αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια. Από αυτές, μόνο οι 108 απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο, ενώ οι υπόλοιπες είναι παλιά περιστατικά.
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 500 περιστατικά, ενώ μόνο τον Οκτώβριο, στο Καταφύγιο Γυναίκας, ένα από τα δεκάδες συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργούν στην Αθήνα, 48 θύματα, ζήτησαν βοήθεια.
Σημειώνεται ότι ενεργό δράση έχει και η W.I.N Hellas, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2006 από τη Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου και αριθμεί πλέον περισσότερα από 5.000 μέλη. Στόχος της είναι να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την προστασία, θεραπεία και ενδυνάμωση γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση.
Τέλος, επί 24ώρου βάσεως θα λειτουργεί από αύριο ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν ξενώνα δυναμικότητας 20 δωματίων, που προσφέρει στέγαση σε γυναίκες θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής υστέρησης ή σεξουαλικής βίας και στα παιδιά τους, καθώς συμβουλευτική στήριξη σε αυτές.
crashonline.gr
Add comment