ChiosTV

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: ΔΩΔΕΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

Δώδεκα σημαντικές παρεμβάσεις, υπέρ της ασφάλειας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Εισηγητής της σε θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, κατέθεσαν από την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και σχετικά νομοθετικά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την θέσπιση Καταστημάτων Κράτησης τύπου Γ΄ (Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας).

Οι προτάσεις αυτές έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθουν καίριες και σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αφενός της διασφάλισης του υψηλού επιπέδου ασφαλείας στις συγκεκριμένες φυλακές και αφετέρου της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των εγκλείστων σε αυτές.

Συγκεκριμένα:

1.Από την αρχή διαφωνήσαμε με μια φυλακή Γ΄ τύπου, η οποία θα παραλαμβάνει εκατοντάδες εγκλείστων. Απαιτήσαμε και πετύχαμε στις φυλακές αυτές να μετάγονται μόνο τρομοκράτες με ποινές άνω των 12 ετών και βαρυποινίτες με ποινές άνω των 15 ετών και αυστηρή στάθμιση της επικινδυνότητας τους.

2.Εισηγηθήκαμε και έγινε δεκτή η μείωση του χρόνου εγκλεισμού στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ από δέκα έτη – όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη – σε τέσσερα έτη.

3.Διασφαλίσαμε τη διετή αξιολόγηση της επικινδυνότητας των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄, προκειμένου να κρίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο είτε η συνέχιση του εγκλεισμού τους στα εν λόγω Καταστήματα είτε η μεταγωγή τους σε Καταστήματα Κράτησης τύπου Β΄.

4.Κατοχυρώσαμε το δικαίωμα των επισκέψεων συγγενών έως και γ΄ βαθμού των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄.

5.Κατοχυρώσαμε το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ με τους συγγενείς τους.

6.Προστατεύσαμε το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια για τους κρατούμενους που έχουν λάβει τρεις εκπαιδευτικές άδειες και δεν τις έχουν παραβιάσει. Έτσι, στέλνεται το μήνυμα ότι ο σωφρονισμός, η βελτίωση, δηλαδή, του κρατουμένου, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο μέλημα.

7.Ζητήσαμε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη σενης τον Υπουργό προφορικς τους. ελεικ ερμηνευτική δήλωση και προφορική δέσμευση ότι στα Καταστήματα Κράτησης τύπου Γ΄ δεν θίγεται το δικαίωμα στον προαυλισμό, ο ευεργετικός τρόπος έκτισης ποινής και το δικαίωμα στην εργασία, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων απεξάρτησης. ελεικΑυτά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και, επομένως, ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα.

8.Υποστηρίξαμε τη θέσπιση ευεργετικής διάταξης για υφ’ όρον απόλυση των, χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα, κρατουμένων κατά τρόπο πιο επιεική από την αρχική πρόταση του Υπουργού, την οποία δεν υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

9.Υποστηρίξαμε την απόσυρση της πρόβλεψης μεταβολής της σύστασης Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία, τελικώς, απεσύρθη.

10.Προτείναμε την απόσυρση του άρθρου 8, με το οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα της συνέχισης της δίκης χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του. Η διάταξη αποσύρθηκε.

11.Ζητήσαμε και επιτύχαμε την τροποποίηση της διάταξης που προέβλεπε ως υποψηφίους διευθυντές των φυλακών συνταξιούχους από τον δικαστικό και αστυνομικό κλάδο.

12.Θέσαμε το ζήτημα της τριπλής ασφάλειας στις συγκεκριμένες Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας. Η εξωτερική φρουρά έχει συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, επιπροσθέτως, η φύλαξη με τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση των σκοπιών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε την πρότασή μας και δεσμεύθηκε στην Ολομέλεια να ξεκινήσει σχετικός διάλογος, προκειμένου να θεσπισθούν οι σχετικές ρυθμίσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production