ChiosTV

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Π.Υ. ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΧΙΟ

Την 22-10- 2014 και Ω/12.50  ξέσπασε πυρκαγιά  σε χορτολιβαδικη έκταση στην περιοχή του Μελανιούς στην Αμανή. Η ένταση των νοτίων ανέμων ήταν πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις   γι’ αυτό και πήρε γρήγορα διαστάσεις  κινούμενη βόρεια βορειοανατολικά. Οριοθετήθηκε την 23/10/14 και Ω/20.00 και υπό πλήρη έλεγχο την 24/10/14  και Ω/19.30. Οι δυνάμεις που απαιτήθηκαν  ήταν  18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άντρες και πεζοπόρο τμήμα 20 αντρών  από την Π.Υ. Χίου. Τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη που προσήλθαν δεν επιχείρησαν λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επίσης επιχείρησαν ενεργά πραγματοποιώντας  κατάσβεση ενεργών μετώπων οι εθελοντικές ομάδες της Ο με 3 οχήματα και 20 άντρες, της Ι με 5 οχήματα και 30 άντρες  των Αγιασμάτων με 3 οχήματα και 15 άντρες.

Επίσης οι Εθελοντικές ομάδες Καλλιμασιάς με 1 όχημα και 4 άντρες και Καλαμωτής  με 1 όχημα και 7 άντρες επιχειρούσαν κατάσβεση αναζωπυρώσεων.  Σημαντική βοήθεια των εθελοντικών ομάδων Α με 1 όχημα και 5 άντρες, Λιθιου με 1 όχημα και 3 άντρες  και των Μεστών . Συμμετείχε ενεργά και ο Κυνηγητικός Σύλλογος Χίου.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων προσήλθαν πεζοπόρα τμήματα από την 1η ΕΜΑΚ με 13 άντρες και από την Μυτιλήνη 7 άντρες με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αρχιπύραρχο Κουτσούκο Βασίλειο  και Πύραρχο Λάμπρη Χ. επικουρούμενα από πεζοπόρο τμήμα δημιούργησε η εθελοντική ομάδα ΛΕΦΕΔ. Η αστυνομική Δνση Χίου με το Α.Τ. Καρδαμύλων διεύθυνε την κυκλοφορία ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρείχε ιατρική βοήθεια.

Σημαντική ήταν η βοήθεια της 96 ΑΔΤΕ με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Παπαπροκοπίου Ι.Η πολιτική προστασία της Περ/κης Ενότητας Χίου διέθεσε ιδρωτικές υδροφόρες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα διάνοιξης ζωνών και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χίου υδροφόρα οχήματα.

Παρόντες καθόλα τη διάρκεια ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σ.Κάρματζης, ο Αντιδήμαρχος κος Γδύσης, κος  Φαφαλιός και κα Ποταμούση, καθώς και η Περ/ρχης Β. Αιγαίου κα Καλογήρου. Η πυρκαγιά αποτέφρωσε από πρώτες εκτιμήσεις 3000 στρέμματα χορτολιβαδική – δασική έκταση και 50 στρέμματα αγροτική.

Επετράπη η προσέγγιση της πυρκαγιάς στις κατοικημένες εκτάσεις και στους οικισμούς Μελανιός και Άγιο Γάλα και κατάσβεση οριστικά στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Κρασσά. Η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανότατα από ανεμογεννήτρια η όποια για άγνωστο λόγο αναφλέγει. Στη συνεχεία λογά του πολύ ισχυρού άνεμου η πυρκαγιά μεταδόθηκε στην παρακείμενη έκταση.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production