ChiosTV

ΟΙ GAY ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!

Προσλαμβάνουν παρένθετες μητέρες – Διαβάστε τις ιστορίες του Πάολο και του Ζοάο από την Πορτογαλία, του Τόμας και του Ντένις από τη Γερμανία

Μια πολύ μεγάλη έρευνα σε όλη την Ευρώπη, η οποία καταλήγει σε ένα άρθρο αφιέρωμα 3.500 λέξεων στους New York Times, ρίχνει φως στην ραγδαία αύξηση παρένθετων μητέρων στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία επιτρέπει να μπορούν να αποκτούν παιδιά από παρένθετη μητέρα και γκέι ζευγάρια.

Με δεκάδες παραδείγματα και συνεντεύξεις σε γονείς από διάφορες χώρες, το ρεπορτάζ ρίχνει φως σε μια φαινομενικά άγνωστη για τους περισσότερους διαδικασία.

«Στο σπίτι τους στη Λισαβώνα, ο Πάολο και ο Ζοάο, κάλεσαν τους φίλους τους σε πάρτι γενεθλίων και μεταξύ άλλων τους ανακοίνωσαν οτι περιμένουν παιδί, δείχνοντας τους τον υπέρηχο του βρέφους, το οποίο μεγαλώνει στην κοιλιά μιας παρένθετης μητέρας στην Πενσιλβάνια, η οποία πληρώνεται για να κουβαλήσει το παιδί τους». «Όλοι σοκαρίστηκαν και ρωτούσαν λεπτομέρειες» δηλώνει ο Ζοάο στην εφημερίδα, κρατώντας την ανωνυμία του, καθώς στην Πορτογαλία όπως και άλλες χώρες, αυτό που κάνει το ζευγάρι, είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση.

Το να γίνει κανείς γονέας μέσω παρένθετης μητέρας είναι σύνηθες στις ΗΠΑ, με διασημότητες όπως ο Elton John, η Sarah Jessica Parker και ο Jimmy Fallon να έχουν δηλώσει δημόσια οτι το έχουν κάνει. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς η «πρόσληψη» μιας γυναίκας για να «κουβαλήσει» το παιδί σου είναι παράνομη πράξη.

Εκτός από τις ΗΠΑ, μόνο η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Ουκρανία και το Μεξικό επιτρέπουν την διαδικασία παρένθετης μητέρας. Και ενώ παλιότερα, οι Αμερικανοί πήγαιναν στην Κορέα, την Κίνα, την Ρωσία και τη Γουατεμάλα για να υιοθετήσουν παιδιά, τώρα πολλοί ξένοι πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν παιδιά.

Ακόμα και στις ΗΠΑ όμως, ανάλογα με την πολιτεία υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι για το θέμα. Η Καλιφόρνια είναι μια από τις πολιτείες που το επιτρέπει ανοιχτά. Εκατοντάδες τα πρακτορεία που «ταιριάζουν» τις παρένθετες μητέρες με τους υποψήφιους γονείς.



Οι ερωτήσεις βέβαια για την διαδικασία της γονιμοποίησης μέσω παρένθετης μητέρας είναι πολλές. Αν οι γονείς πεθάνουν κατά την διάρκεια της κύησης; Αν η γέννα έχει επιπλοκές και η γυναίκα χάσει την μήτρα της; Αν πρέπει να μένει ξαπλωμένη κατά την διάρκεια της κύησης και δεν μπορεί να εργαστεί; Και το κυριότερο.., αν η παρένθετη μητέρα αλλάξει γνώμη;

Στον Καναδά όπως και στην Βρετανία, η παρένθετη μητέρα δεν μπορεί να λάβει “μισθό” αλλά της καλύπτονται όλα τα έξοδα από τους μελλοντικούς γονείς.

Οι απαγορεύσεις σε πολλές χώρες, οδηγούν σε αύξηση στην Αμερική. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι υπερσύγχρονες κλινικές και οι έμπειροι δικηγόροι. Όπως το πορτογαλέζικο ζευγάρι του ρεπορτάζ, πολύς κόσμος επιλέγει τις ΗΠΑ για την σταθερότητα στις νομικές διαδικασίες. Τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει ένα ξένο ζευγάρι στην Αμερική, φτάνουν περίπου τα 150.000 δολάρια. Μια μητέρα λαμβάνει μεταξύ 20.000 και 30.000, οι γυναίκες που δίνουν τα ωάριά τους μεταξύ 5.000 δολαρίων και 10.000 δολαρίων, η κλινική 30.000 δολάρια και οι δικηγόροι 10.000 δολάρια. Επίσης, οι μελλοντικοί γονείς πληρώνουν ασφάλεια, φάρμακα γονιμότητας καθώς και ρούχα μητρότητας αλλά και έξοδα ταξιδιού. Πολλά ζευγάρια ταξιδεύουν στην Ινδία, το Μεξικό ή την Ταϋλάνδη που η όλη διαδικασία κοστίζει λιγότερο.

Παρένθετες μητέρες έχουν έρθει σε δίλημμα, όταν το έμβρυο μεγαλώνει με κάποια δυσμορφία, ή ασθένεια ή αναπηρία. Η τελική απόφαση είναι του μελλοντικού γονέα. Η ιστορία της Χέδερ, μιας αμερικανίδας που έγινε παρένθετη μητέρα ανατριχιάζει. “Στις 21 εβδομάδες, φάνηκε οτι το παιδί είχε κάποια ανωμαλία στον εγκέφαλο. Δεν ήξερα τι να κάνω, ενημέρωσα τους γονείς. Μου είπαν ότι δεν θέλουν το παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω έκτρωση και προσπάθησα να βρω μια οικογένεια να το μεγαλώσει. Βρέθηκε μια γυναίκα που είχε ήδη ένα παιδί με αυτή την εγκεφαλική ασθένεια. Μου είπε οτι το θέλει. Το ανακοίνωσα στους γονείς και μου είπαν ότι τελικά θέλουν το παιδί. Όταν γέννησα η γυναίκα δεν ήρθε στον τοκετό. Ήρθε μόνο ο πατέρας. Πήρε το παιδί και έφυγε. Δεν τους ξαναείδα. Τους βρήκα στο Facebook, αλλά το παιδί δεν υπάρχει πουθενά στις σελίδες τους. Υποθέτω το έδωσαν για υιοθεσία. Με κατέστρεψε αυτό γιατί σκέφτομαι το παιδάκι κάθε μέρα».

Το ζευγάρι από την Πορτογαλία έμαθε για την διαδικασία από την τηλεόραση. Ένα άλλο γκέι ζευγάρι είχε τολμήσει την υιοθεσία ανώνυμα. Βρήκαν τα στοιχεία της κλινικής και δύο χρόνια μετά, μετά από πρακτορεία μαϊμού, αποτυχημένες γονιμοποιήσεις και δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε λογαριασμούς, κρατούσαν στα χέρια τους τον γιο τους Diogo. Ένας από τους δύο είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, αλλά την ταυτότητα του πατέρα οι δύο γκέι λένε ότι θα την αποκαλύψουν μόνο στο παιδί τους.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια είναι η ιθαγένεια του παιδιού. Στην Πορτογαλία οι γονείς αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την ιθαγένεια του παιδιού τους, όπως και στην Γερμανία όπου οι Τόμας Ρους και ο Ντένις Ρόιτερ, απέκτησαν και αυτοί τον γιο τους Νίκο, μέσω παρένθετης μητέρας από την Πενσιλβάνια (η διαδικασία στη Γερμανία είναι παράνομη). Το ζευγάρι απέκτησε πολύ στενή σχέση με την γυναίκα που «κουβάλησε» τον Νίκο που τώρα είναι έγκυος με τα δίδυμα παιδιά τους.

Πολλές χώρες δεν αποδέχονται το πιστοποιητικό γέννησης που αναφέρει δύο πατέρες και όχι μητέρα-πατέρα. Υπάρχουν βρέφη που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Αλλά η διεθνής νομοθεσία έρχεται πιο κοντά στις κοινωνικές αλλαγές. Στις 26 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την δικαστική περίπτωση δύο παιδιών που γεννήθηκαν από αμερικανίδες παρένθετες, εκδίκασε απόφαση που καταδικάζει το Γαλλικό κράτος ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και καταπατά την ταυτότητα των παιδιών αυτών, καθώς δεν αναγνωρίζει τον βιολογικό τους πατέρα ως τον νόμιμο τους πατέρα.

Η απόφαση, είναι πιθανόν να αλλάξει τη νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη, βοηθώντας ζευγάρια όπως ο Πάολο και ο Ζοάο, αλλά και ο Τόμας και ο Ντένις να ζουν πιο ήσυχα και όχι με τον φόβο ότι παρανομούν και θα τους πάρουν το παιδί.  

protothema.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production