ChiosTV

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και το σχετικο βίντεο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εισηγητή για την ολοκληρωμένη έκθεσή του και, βεβαίως, το Γραφείο, γιατί πήρε την απόφαση να βάλει, στην παρούσα συγκυρία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε δημόσιο διάλογο εδώ στην Ολομέλεια.

Οι τελευταίες ευρωεκλογές κατέδειξαν σε αυτή την αίθουσα, όπως και στα εθνικά μας κοινοβούλια, ότι υπάρχει ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού. Υπάρχει ένα ευρωφοβικό κλίμα, όχι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε πολλές χώρες, σε πολλές κοινωνίες.

Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε ειλικρινά αν, τελικά, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε  μια νέα γενιά που – την ώρα αυτή που μιλάμε εμείς εδώ – δεν ταυτίζει τις λύσεις των προβλημάτων της με το ευρωπαϊκό ιδεώδες.Αντιθέτως, ταυτίζει την πηγή των προβλημάτων της με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά από πολλές ασυμμετρίες, όχι μόνο μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και μεταξύ των θεσμικών οργάνων λήψης αποφάσεων.

Χαρακτηρίστηκε από πολυζωνικότητα, από παλιά και νέα στερεότυπα του ενός εναντίον του άλλου.

Χαρακτηρίστηκε από παλιούς και νέους εθνικούς εγωισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα το αναμενόμενο: την άνοδο των νέων εθνικισμών.

Αντί να δώσουμε, λοιπόν, έμφαση σε όλα αυτά που μας ενώνουν, δώσαμε έμφαση σε όλα αυτά που μας χωρίζουν και δεν τιμήσαμε όσα μας καθιστούν διαφορετικούς, δηλαδή όσα μας διαφοροποιούν.

Σήμερα, ερχόμαστε εδώ, για να απαντήσουμε στα πιεστικά ερωτήματα: τι θα κάνουμε; θα διαλύσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες; θα πάμε πίσω στα εθνικά κράτη;

Ή θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να προχωρήσουμε σε περισσότερη Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε  ομοσπονδιακή Ευρώπη;

Η άποψή μου είναι, φυσικά, ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι αναγκαία περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, που δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι τα συγκυριακά εκλογικά αποτελέσματα λαϊκιστικών ή εθνικιστικών δυνάμεων πρέπει να είναι αυτά που θα νομιμοποιήσουν τις πολιτικές. Αντιθέτως, οι πολιτικές νομιμοποιούνται κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών.

Γιατί η δημοκρατική νομιμοποίηση περνάει μέσα από την κάλυψη του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις εθνικές κοινωνίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο λήψης αποφάσεων.

Η κάλυψη του μεγάλου χάσματος που υπάρχει μεταξύ της μη δημοκρατικά νομιμοποιημένης λήψης απόφασης, περνά μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών.

Για να θέσουμε ξανά στο επίκεντρο τα αποτελέσματα, τις λύσεις και όχι όλα εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην καθημερινότητά του.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι ότι προχωράμε μπροστά, φεύγουμε μπροστά, προκειμένου να επικεντρωθούμε σε πολιτικές, οι οποίες ανταποκρίνονται  στα πραγματικά ζητήματα των Ευρωπαίων πολιτών.»

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production