ChiosTV
katanalosi thermidwn

Μείωση 30% στα εμφράγματα προσφέρει η μεσογειακή διατροφή.

 

Σώζει ζωές στην κυριολεξία η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη  (εφημερίδα των συντακτών)

Σώζει ζωές στην κυριολεξία η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Τρία στα δέκα εμφράγματα, εγκεφαλικά και θάνατοι από καρδιοπάθειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου άλλαζαν τη διατροφή τους σε μεσογειακή και κατανάλωναν ελαιόλαδο, καρύδια, όσπρια, ψάρι, φρούτα και λαχανικά ακόμη και λίγο κρασί στη διάρκεια των γευμάτων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης παγκοσμίως μείζονος έρευνας για τις ευεργετικές επιπτώσεις της δίαιτας σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Ακρως εντυπωσιακό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό συμπέρασμα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 7.447 ατόμων: Ακόμη και οι ομάδες υπέρβαρων ασθενών που εκτιμούσαν ότι δεν θα χάσουν βάρος και έπαιρναν ήδη φαρμακευτική αγωγή με στατίνες και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πίεσης και του διαβήτη έχασαν τελικώς αρκετά κιλά.

Μέχρι σήμερα οι αποδείξεις πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών ήταν μάλλον αδύναμες καθώς βασίζονταν κυρίως σε μελέτες οι οποίες αποδείκνυαν ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου φαινόταν να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, γεγονός το οποίο μπορούσε να αποδοθεί και σε άλλους παράγοντες πλην των διατροφικών τους συνηθειών.

Πολλοί διακεκριμένοι καρδιολόγοι χαρακτήρισαν την έρευνα «θρίαμβο» γιατί δείχνει ξεκάθαρα ότι μια σωστή διατροφή από μόνη της αρκεί για να μειώσει τους κινδύνους εμφράγματος ή άλλων καρδιακών νοσημάτων. Η έρευνα η οποία έγινε σε υπέρβαρους, καπνίζοντες ή διαβητικούς Ισπανούς πραγματοποιήθηκε από τον δρα Ραμόν Εστρούχ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, και αποτελεί προϊόν μακρόχρονου σχεδιασμού. Κι αυτό επειδή ο Εστρούχ και η ομάδα του επισκέφθηκαν αρκετές χώρες ζητώντας τις επιστημονικές απόψεις κορυφαίων καρδιολόγων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός δρ Φρανκ Σακς, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι Ισπανοί ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες τους μετέχοντες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε τροφή με χαμηλά λιπαρά καθώς και οδηγίες για την τήρηση αυτού του διαιτολογίου. Οι δύο άλλες ομάδες ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή. Παρά τη συμβουλευτική αγωγή που έλαβαν και οι τρεις ομάδες, μόνον αυτή που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή κατάφερε να την τηρήσει σχετικά πιστά και μάλιστα να έχει αποτελέσματα τα οποία φάνηκαν στις αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιθέτως οι δύο άλλες ομάδες, παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, αλλά όχι μεσογειακή, δεν παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στον ίδιο βαθμό με την ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή δίαιτα. Τέλος, όπως επισήμανε συμπερασματικά ο δρ Εστρούχ, τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής δίαιτας είναι εμφανή μόνον όταν αυτή ακολουθείται στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά. Κατέληξε δε με χιούμορ λέγοντας ότι αυτός και οι συνάδελφοί του άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και πλέον όλοι ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production