ChiosTV
antioksidotika

Αντιοξειδωτικά: Ασπίδα και για το μυαλό μας;

 

 

Οι επιστήμονες μας δίνουν και νέους λόγους να τα προτιμάμε.

Οι επιστήμονες μας δίνουν και νέους λόγους να τα προτιμάμε.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στην άνοια μπορεί να σχετίζονται λιγότερο με την πρόσληψη τροφής και περισσότερο με συγκεκριμένα φαγητά και την αντιοξειδωτική τους δράση.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή στο Ρότερνταμ ανέλυσαν την κατάσταση υγείας 5.395 ανθρώπων ηλικίας από 55 ετών και άνω. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια στα οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο πολύ και πόσο συχνά έτρωγαν αυτά τα φαγητά, ώστε να υπολογίσουν το συνολικό ποσοστό αντιοξειδωτικών που κατανάλωναν, κατέληξαν στο ότι το συνολικό επίπεδο αντιοξειδωτικών που καταναλώνει ένας άνθρωπος δε σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή άνοιας. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα φρούτα και τα λαχανικά, το κρασί, τον καφέ, το τσάι και άλλα, έχουν οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την όραση και την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί εξίσου να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις πιθανότητες άνοιας.

Ποια φαγητά συνδέονται με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού ή άνοιας;

Η σοκολάτα 
Μία σουηδική έρευνα απέδειξε ότι η σοκολάτα συνδέεται με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού στον άντρα. Για την ακρίβεια, σε δείγμα 37.100 ανδρών εκείνοι που έτρωγαν περισσότερη σοκολάτα είχαν 17% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.
Τα δημητριακά
Η κατανάλωση δημητριακών μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικοί αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις γυναίκες σύμφωνα με έρευνα του Journal of the American Medical Association. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά είχαν 30 – 40% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα εσπεριδοειδή
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή είχαν 19% λιγότερο κίνδυνο.
Τα αντιοξειδωτικά
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, και δρουν μειώνοντας την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.
Δίαιτα χαμηλών λιπαρών
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν καταναλώνεις για πολύ καιρό τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά μειώνεις κατά 12% τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους δεν τα προτιμούν.
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ψάρια
Φρόντισε να εντάξεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο διαιτολόγιό σου ψάρια και φαγητά πλούσια σε μαγνήσιο όπως ο αρακάς, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά.

 

faysbook.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production