ChiosTV
vaso tsarouxa 2

Η Χιώτισσα διεθνής διαιτητής Βάσω Τσαρούχα μιλά στο womensport.

 

 

Ο λόγος που με ώθησε να μεταβώ στο χώρο της διαιτησίας ήταν να μείνω για όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στον χώρο του μπάσκετ

 

“Τι ήταν αυτό που σε ώθησε από παίκτρια να περάσεις στο χώρο της διαιτησίας;

Ο λόγος που με ώθησε να μεταβώ στο χώρο της διαιτησίας ήταν να μείνω για όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στον χώρο του μπάσκετ και φυσικά η αγάπη μου για το άθλημα. Ως παίχτριες κάποια στιγμή θα πρέπει να αποσυρθούμε ενώ στον χώρο της διαιτησίας αν όλα πάνε καλά μπορώ να μείνω ενεργά μέχρι τα 50!!!

Μετά από χρόνια στο μπασκετικό χώρο, έφτασες στο σημείο να σε προτείνει η Ελληνική ομοσπονδία για διεθνή Διαιτητή. Είναι μία δικαίωση στην προσπάθειά σου;

Είναι η απόλυτη δικαίωση για μένα.Ένιωσα υπερήφανη και ταυτόχρονα υπεύθυνη στο να επιτύχω όχι μόνο για μένα αλλά και για τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ελληνική ομοσπονδία και κυρίως τον πρόεδρο κ.Γ.Βασιλακόπουλο για την τιμή που μου έκανε, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της ΕΣΚΑ κ.Δ.Μπασούρη, τον κ.Κ.Ρήγα, τον κ.Ν.Ζαβλανό, τον κ.Μ.Λαγό και τον πολύ καλό μου φίλο και διεθνή διατητή κ.Η.Κορομηλά.

Τι είναι το πιο δύσκολο που αντιμετωπίζει μία γυναίκα διαιτητής; Οι παίκτες, οι προπονητές, το κοινό ή ακόμα και οι συνάδελφοί της;

Θεωρώ οτι μια δυσκολία υπάρχει σε όλους τους τομείς,αλλά ιδιαίτερα με τους παιχτές και τους προπονητές μέχρι να αποδεχτούν μια γυναίκα διαιτητή. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπεί αρκετές γυναίκες στον χώρο της διαιτησίας με πολύ καλές συμμετοχές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι δυσκολίες σιγά σιγά να εξαλείφονται.

Ποιος είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις στο γήπεδο τις δυσκολίες που προκύπτουν;

Με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα!

Σε αυτή σου τη δοκιμασία πέρασες εκτός από τεστ (κανονισμούς, φυσικής κατάστασης, πρακτικής) κι ένα “σεμινάριο”. Από την τριβή σου με τους άλλους υποψήφιους, ποια είναι η εκτίμηση που έχουν τους Έλληνες διαιτητές;

Γενικώς το επίπεδο των ελλήνων διαιτητών στην Ευρώπη είναι πολύ καλό και αυτό οφείλεται στις αξιόλογες παρουσίες των συναδέλφων σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις (τελικούς ολυμπιακών αγώνων,πανευρωπαικών αγώνων.. κλπ). Στο σεμινάριο που συμμετείχα μου ανέφεραν αρκετά ονόματα Ελλήνων διαιτητών στους οποίους οι συμμετέχοντες θα ήθελαν να μοιάσουν. Αυτό και μόνο δείχνει την εκτίμηση και τον θαυμασμό που έχουν στους Έλληνες διαιτητές.

Πες μας το πιο αστείο περιστατικό που σου έχει συμβεί ως διαιτητής σε γήπεδο.

Σε ένα αντρικό παιχνίδι ένας παίχτης κάνοντας μπάσιμο έπεσε πάνω μου και στην προσπάθεια μου να τον αποφύγω με πάτησε και μου έβγαλε το παπούτσι.

Πιστεύεις ότι η διαιτησία του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι σε καλό επίπεδο;

Πιστεύω οτι η Ελληνική διαιτησία είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αύτο γιατι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας μορφώσουν ακόμα περισσότερο και συνέχεια να μας προετοιμάζουν με βάση το Ευρωπαικό επίπεδο.

Πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε τους διαιτητές-προπονητές της κερκίδας;

Το σίγουρο είναι οτι υπάρχουν πολλοί διαιτητές-προπονητές στην κερκίδα αλλά νομίζω οτι δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε γιατι είναι κάτι που έχει να κάνει με την μπασκετική παιδεία του κάθε ανθρώπου. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι ώστε να μην προκαλούμε.

 

Πηγή: womensport.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production