ChiosTV

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ;

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή αλλά η αλλεργία στο κρύο είναι υπαρκτή και βασανίζει κόσμο και κοσμάκι. Εμφανίζεται κυρίως τους κρύους μήνες του χειμώνα ενώ είναι δυνατόν να εκδηλωθεί και σε όσους πίνουν παγωμένα ροφήματα με πρήξιμο στο στόμα, το φάρυγγα, τα χείλη, κλπ. 

Η αλλεργία στο κρύο ”προτιμά” άτομα που ζουν σε χώρες μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. 

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από αυτή.

 

Ένα επίκαιρο θέμα εν’όψει της έλευσης του κύματος ψύχους που επικρατεί αυτές τις μέρες στη χώρα μας, θα ήθελα να ενημερώσω τα ευαίσθητα άτομα στο κρύο για μία μορφή αλλεργικής αντίδρασης στις χαμηλές θερμοκρασίες, που αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη. Αναφέρομαι στην αλλεργία στο κρύο, ή αλλιώς κνίδωση εκ ψύχους (cold urticaria).

Πώς καταλαβαίνει κανείς αν έχει αλλεργία στο κρύο: Το άτομο εμφανίζει κνιδωτικούς πομφούς (δηλαδή το δέρμα του είναι κόκκινο και φουσκωμένο) και φαγούρα, στο σημείο επαφής με το κρύο.

Επίσης, κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι είναι ευαίσθητος στο κρύο, όταν πίνει παγωμένα ροφήματα και παρουσιάζει πρήξιμο στο στόμα, το φάρυγγα, τα χείλη, κλπ.

Αυτό βέβαια είναι μία τοπική εκδήλωση της νόσου, αλλά όσο περισσότερο εκτίθεται το αλλεργικό άτομο, τόσο πιο μαζική είναι η έκκριση ισταμίνης και άλλων μεσολαβητών της αλλεργική φλεγμονής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικού shock (πτώση πίεσης, λιποθυμία, ανακοπή)

Αυτό μπορεί να συμβεί σε κολυμβητές, αθλητές χειμερινών σπορ (σκι, κλπ.), σε ναυαγούς, κ.ό.κ.

Δεν είναι πολύ συχνή πάθηση, αλλά αφορά το 3% όλων των κνιδώσεων και κατέχει την 3η θέση μεταξύ των φυσικών κνιδώσεων. Πιο πολύ επηρεάζει άτομα που ζουν σε χώρες μεγάλης διάρκειας του χειμώνα και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Η πιο συχνή είναι η επίκτητη ιδιοπαθής μορφή. Η διάγνωση συμπεραίνεται από το ιστορικό του ασθενούς και το ice test που πολλές φορές αποβαίνει θετικό, όχι σε όλες όμως – καμιά φορά απαιτείται ολική έκθεση στο ψύχος.

Το ice test είναι η τοποθέτηση παγωμένου αντικειμένου στο αντιβράχιο και η σε λίγα λεπτά θετική ή αρνητική ανταπόκριση του ασθενούς. Το αρνητικό αποτέλεσμα στο ice test, δεν αποκλείει τη νόσο, καθώς όπως προαναφέραμε έχει σημασία και το ιστορικό του ασθενούς αλλά και η πιο μαζική επαφή του με το κρύο.

Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν πολύ και το χειμώνα να λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις και φυσικά να έχουν φάρμακα μαζί τους όπως είναι τα αντιϊσταμινικά, η κορτιζόνη, κ.ά.

Το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχουν τη θάλασσα, τα air-condition, τα παγωμένα ποτά, ενώ το χειμώνα καλό θα ήταν να μην ασχολούνται με σπορ όπως το σκι στο βουνό και το πατινάζ, και βέβαια να προσέχουν το ντύσιμό τους, ενώ σε ακραίες καταστάσεις, θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και από άλλα άτομα που να γνωρίζουν το πρόβλημά τους.

Εκτός βέβαια από την πρωτοπαθή νόσο έχουμε και τη δευτεροπαθή, που καλό είναι να τη διερευνήσουμε όσον αφορά την αιτία (λοιμώξεις, αιματολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα, λήψη φαρμάκων, κλπ.).

Τέλος, όσο για τη διάρκεια της νόσου, αυτή δεν προσδιορίζεται επακριβώς – μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, και εμφανίζεται σε μεγάλο ηλικιακό φάσμα, αλλά συνήθως αφορά νεαρά άτομα.

iatropedia.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production