ChiosTV

ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΦΑΛΑΚΡΑ;

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία, όπως λέγεται η ανδρική φαλάκρα, είναι πολυπαραγοντική νόσος.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον τύπο αλωπεκίας παίζει η παρουσία μιας ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία επιδρά σε συγκεκριμένες θέσεις του τριχωτού της κεφαλής, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκτός από τις ορμόνες, η αρτηριακή πίεση έχει επίσης «πολύ ισχυρή συσχέτιση» με την ανδρικού τύπου αλωπεκία.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί, αλλά αρκετές μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η πίεση και η φαλάκρα, ιδίως αυτή που αρχίζει σε νεαρή ηλικία, έχουν κάποια σχέση.

Όσοι από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό όριο των 120/80 mmΗg, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο φαλάκρας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φαλάκρα με την καρδιοπάθεια. Σε μελέτη του 2000, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine», αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι των τελευταίων 11 ετών από 22.000 άντρες.

Όσοι εθελοντές είχαν ήπια φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο, ενώ όσοι είχαν πλήρη φαλάκρα στο ίδιο τμήμα του κεφαλιού είχαν αύξηση του κινδύνου κατά 36%.

Οι συσχετίσεις αυτές, όμως, είναι μόνο συσχετίσεις, δεν αποτελούν απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος. Το πιθανότερο είναι, λένε οι ειδικοί, πως η αλωπεκία αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, που προκαλείται εν μέρει από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, και τους αυξημένους ορμονικούς υποδοχείς στο κρανίο. Παρ΄ όλα αυτά, φαλάκρα και υπέρταση φαίνεται πως συσχετίζονται.

madata.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production