ChiosTV

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμα του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, το μεσημέρι του Σαββάτου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Για την απόφαση έχουν ενημερωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή, ενώ έκανε λόγο για πρόταση – τελεσίγραφο από τη μεριά των δανειστών.

«Πρόκειται για μία πρόταση που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι προτάσεις τους παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελειώδη δικαιώματα. Αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση, απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του λαού, ευθύνη που, όπως είπε, υποχρεώνει την κυβέρνηση να απαντήσει στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση των πολιτών.

«Εισηγήθηκα στο υπουργικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, εισήγηση που, όπως είπε έγινε ομόφωνα αποδεκτή και συμπλήρωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Βουλή, για να  επικυρώσει την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου,  με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

«Αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της Ε.Ε. και τους θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

«Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. «Όμως η Ευρώπη χωρίς δημοκρατία είναι Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα», συμπλήρωσε.

«Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production