ChiosTV

Ο ΠΟΛΥΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ

Οι ώρες του ύπνου είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για να έχετε καλή ψυχική και σωματική υγεία, αλλά ο πολύς ύπνος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά είναι πιθανό κάποιος να να το παρακάνει με τον ύπνο. Οι ενδεδειγμένες ώρες για έναν ενήλικο προκειμένου να λειτουργεί σωστά είναι από 7 εως 9 ώρες. Τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος κοιμάται πολύ παραπάνω από αυτές τις ώρες και μάλιστα σε συνεχόμενη βάση;

Αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα που έγινε το 2014 σε δίδυμους, έδειξε ότι οι πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το άτομο κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που απολάμβαναν 7-9 ώρες κάθε βράδυ ήταν είχαν 27% πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από 9 ώρες που το ποσοστό ήταν στα 49%.

Μπορεί να εξασθενήσει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012 ανάμεσα σε μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, ο πολύ ύπνος (ή και ο πολύ λίγος) μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες ή παραπάνω από 9 ώρες, κάθε βράδυ για 6 χρόνια, βιώσαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους, αντίστοιχες με αυτές που θα βίωναν μετά από 2 χρόνια γήρανσης.

Δυσχεραίνει την αναπαραγωγική διαδικασία
Ερευνητική ομάδα στην Κορέα το 2013, ανέλυσε τις συνήθειες ύπνου 650 γυναικών που βρίσκονταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που κοιμούνταν 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ και χαμηλότερα σε εκείνες που κοιμούνταν 9-11 ώρες.

Αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Κεμπέκ, όσοι κοιμούνται πάνω από 8 ώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες, ακόμα κι αν το βάρος τους ήταν ελεγχόμενο.

Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
Στην ίδια έρευνα, βρέθηκε ότι όσοι σε περίοδο 6 ετών κοιμούνταν πολλές ώρες κάθε βράδυ ήταν πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους. Συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνταν 9-10 ώρες κάθε βράδυ είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 5 κιλά, μέσα σε αυτό το διάστημα.

Μπορεί να βλάψει την καρδιά
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε το 2012 σε συνέδριο καρδιολογίας, ο ύπνος πάνω από 8 ώρες κάθε βράδυ έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο παρουσίασης καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο
Το 2010 έγινε επανεξέταση 16 διαφορετικών ερευνών και τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, κάθε αιτίας, τόσο σε όσους κοιμούνται λίγο, όσο και εκείνους που κοιμούνται πολύ.

huffingtonpost.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production