ChiosTV

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΖΩ» – Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ BULLYING ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Άρτεμη, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, συχνά έπεφτε θύμα bullying από τους συμμαθητές της λόγω των κιλών της.

Το κορίτσι παραδέχτηκε στα πλαίσια ανώνυμης έκθεσης για το bullying στο σχολείο ότι έχει δεχτεί «bullying από την Β’ μέχρι την Ε’ δημοτικού» επειδή ήταν «διαφορετική και αλλοπρόσαλλη». Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Έχω δεχθεί σωματική και ψυχική βία και με έφεραν στα όρια που έλεγα “θέλω να πεθάνω, δεν υπάρχει πια λόγος να ζω”. Αλλά έμαθα με τα χρόνια να ξεπερνάω τα προβλήματα μου και να συνεχίζω».

Η δασκάλα που διάβασε την έκθεση επικοινώνησε με τους γονείς της κοπέλας και εκείνη της αποκάλυψαν ότι γνώριζαν τα περισσότερα περιστατικά και επικοινωνούσαν με γονείς άλλων παιδιών για να λύσουν το θέμα.

«Στο δημοτικό, όταν η Αρτεμη μας έλεγε ότι τα παιδιά την πειράζουν, πιάναμε αμέσως τους γονείς, αλλά εκείνοι έπαιρναν αμυντική στάση. Τώρα στο Γυμνάσιο, έχοντας πλέον γραπτές αποδείξεις (τα υβριστικά μηνύματα που της έστελναν στο διαδίκτυο) ήταν πιο εύκολο να κινητοποιηθούν οι άλλοι γονείς. Πολλές μαμάδες συγκινήθηκαν και μάλιστα ο γιος της μίας έχει γίνει φίλος με την Αρτεμη».

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η Καθημερινή, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στο διαδικτυακό bullying με ποσοστό 26,8%, μετά την Ρουμανία, σε ποσοστά σχολικού εκφοβισμού ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισλανδία) ενώ στη χαμηλότερη θέση βρέθηκαν η Ισπανία και η Ισλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 8,5% των μαθητών αναφέρει ότι το εκφοβίζουν δύο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένα ποσοστό του 15,8% παραδέχτηκε ότι κάνει bullying στους συμμαθητές του. Επίσης το 23,9% των αγοριών (1 στα 4) και 8,3% των κοριτσιών αποκαλύπτουν ότι έχουν υποστεί και σωματική βία από συμμαθητές τους.

Πάντως, στη σύγχρονη εποχή το κύριο μέσο εκφοβισμού είναι το διαδίκτυο. Σύμφωνα με πρόσφατη διευρωπαϊκή έρευνα σε εφήβους 14-17 ετών, το 21,9% έχει δεχθεί διαδικτυακό bullying το τελευταίο έτος.

koolnews.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production