ChiosTV

ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Στις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην αίθουσα δεξιώσεων του Beverly Hilton στο Λος Άντζελες, άνοιξε η αυλαία για την τελετή απονομής των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Hollywood, που είναι γνωστά σε όλους ως «Χρυσές Σφαίρες».

Οι κατά τρίτη συνεχή χρονιά παρουσιάστριες Τίνα Φέι και Έιμι Πόλερ στην εναρκτήρια ομιλία τους καλωσόρισαν τους καλεσμένους με το γνωστό «αιχμηρό» χιούμορ τους.

«Καλώς ήρθατε, ατάλαντα κακομαθημένα ποντίκια! Να δοξάσουμε τις καλύτερες ταινίες και τις σειρές της χρονιάς κι όλες τις ταινίες που η Βόρεια Κορέα μάς επιτρέπει να δούμε» είπαν χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το σκάνδαλο με την απαγόρευση της προβολής της ταινίας «The Interview» της Sony.

Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τους λαμπερούς καλεσμένους της βραδιάς. «Τι παράδοξο που, ενώ η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ έχει να επιδείξει ένα θαυμάσιο έργο στη νομική, εκείνος είναι αυτός που παίρνει βραβείο για τα επιτεύγματά του» ανέφεραν.

Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για την έναρξη της τελετής, οι παρουσιάστριες πρόλαβαν να σχολιάσουν και την υπόθεση του Μπιλ Κόσμπι: «Στην ταινία “Into the Woods” η Ωραία Κοιμωμένη νόμιζε ότι θα πιει καφέ με τον Μπιλ Κόσμπι» δήλωσαν, προκαλώντας σοκ σε αρκετούς παρευρισκόμενους.

Οι πρώτοι νικητές της βραδιάς ήταν ο Τζέι Κέι Σίμονς, ο οποίος απέσπασε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλουγια την ερμηνεία του στην ταινία «Whiplash», και η Tζόαν Φρόγκατ που πήρε το Β’ γυναικείο σε τηλεοπτική σειρά για την εμφάνισή της στο «Downton Abbey».

Καλύτερη τηλεταινία αναδείχθηκε το «Fargo». «Δεν αλλάζεις τον κόσμο με μεγάλες ηρωικές πράξεις αλλά με καθημερινά πράγματα, όπως το να λες “καλημέρα” στον γείτονά σου» είπαν από σκηνής οι συντελεστές της σειράς.

Το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία απέσπασε ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον για την ερμηνεία του στο «Fargo». Πρόκειται για την πρώτη Χρυσή Σφαίρα που κερδίζει ο ηθοποιός. «Αυτές τις μέρες ό,τι και να πεις, θα μπλέξεις, και το ξέρω καλά, οπότε θα πω μόνο ευχαριστώ» δήλωσε ο Θόρντον παίρνοντας το βραβείο και φεύγοντας γρήγορα από τη σκηνή.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου γυναικείου ρόλου σε κωμική σειρά πήγε στην Τζίνα Ροντρίγκεζ για το «Jane the Virgin».

Βραβείο καλύτερης κωμικής τηλεοπτικής σειράς απέσπασε το καταχειροκροτούμενο «Transparent».

Καλύτερο τραγούδι αναδείχθηκε το «Glory» για την ταινία «Selma», ενώ βραβείο καλύτερης μουσικήςκέρδισε ο συνθέτης Γιόχαν Γιόχανσον για την ταινία «The Theory of Everything».

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου σε τηλεοπτική σειρά απέσπασε ο Ματ Μπόμερ για το «The Normal Heart».



Το Α’ γυναικείο βραβείο ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε η Έιμι Άνταμς για το «Big Eyes» σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. «Νιώθω τόσο τυχερή που ερμήνευσα τη Μάργκαρετ Κιν, μια γυναίκα με ήσυχη φωνή και δυνατή καρδιά και όραμα» είπε η Άνταμς παραλαμβάνοντας το βραβείο της και ευχαρίστησε την οικογένειά της για την υποστήριξή της.



Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας Νο 2».

«Οι καρδιές μας αυτήν την ώρα είναι με τους φίλους μας τους Γάλλους. Je vous aime. Je suis Charlie (σ.σ.: Σας αγαπώ. Είμαι ο Charlie)» δήλωσε από σκηνής ο Τζάρεντ Λέτο, ο οποίος έδωσε το βραβείο Α΄ γυναικείας ερμηνείας σε δράμα στην Πατρίτσια Αρκέτ για την εκπληκτική ερμηνεία της στο «Boyhood». Η Αρκέτ ευχαρίστησε θερμά τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ευκαιρία που της έδωσε να τιμήσει τη μητέρα της μέσα από τον ρόλο της καθώς και τα παιδιά της. «Ο καλύτερος ρόλος της ζωής μου είναι το να είμαι η μητέρα σας» είπε χαρακτηριστικά.

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στην ταινία «Birdman» με τον σκηνοθέτη της, Αλεχάντρο Ινιαρίτου, να λέει -μιμούμενος τη φωνή του ήρωα Birdman- «Πώς καταφέραμε να ανέβουμε εδώ;»

Οι ντάμες του Hollywood Τζέιν Φόντα και Λίλι Τόμλιν έδωσαν τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε κωμική σειρά στον Τζέφρι Τάμπορ για το «Transparent», που το αφιέρωσε στην κοινότητα των τρανσέξουαλ, με την οποία καταπιάνεται η σειρά.

Το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας απέσπασε το «Leviathan» του Αντρέι Σβιάγκνιτσεφ. «Η ιστορία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με το σύστημα είναι αναμφίβολα παγκόσμια» δήλωσαν οι δημιουργοί.

Στη Μάγκι Γκίλενχαλ απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε τηλεοπτική σειρά για το «The Honorable Woman».  «Αν κάτι νέο υπάρχει στην εποχή μας, είναι το γεγονός ότι πλέον στην τηλεόραση υπάρχουν αρκετοί ρόλοι για αληθινές γυναίκες. Αυτό είναι επαναστατικό» είπε η Γκίλενχαλ.



Το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς απέσπασε το «The Affair», μια σειρά που, όπως λέει η δημιουργός της, «χρησιμοποιεί την ιστορία μιας σχέσης για να μιλήσει για τον γάμο».

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική σειρά απέσπασε ο Κέβιν Σπέισι. «Αυτή είναι η αρχή της εκδίκησής μου. Πηγαίνω με κέφι στη δουλειά με τέτοιους σεναριογράφους, τέτοιους συμπρωταγωνιστές. Είναι η όγδοη φορά που ήμουν υποψήφιος και δεν το πιστεύω ότι το κέρδισα…» δήλωσε συγκινημένος.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο φαβορί Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Boyhood». «Ήταν μια πολύ προσωπική ταινία για εμένα και έγινε προσωπική για όλους όσοι δούλεψαν σε αυτή. Χαίρομαι που όλοι όσοι το είδαν το πήραν προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για όλη την αγάπη που μου έδωσαν» είπε από σκηνής ο σκηνοθέτης.



Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά κέρδισε η Ρουθ Γουίλσον για το «The Affair».

Το βραβείο καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε ο Μάικλ Κίτον για την ταινία «Birdman»«Αλεχάντρο, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα θέλει να παίξει στο επόμενο έργο σου. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να παίξω σε αυτήν την ταινία. Στο σπίτι μου πάντα είχαμε μερικές αρχές: να δουλεύεις σκληρά, να μην τα παρατάς, να μην γκρινιάζεις, να μη χάνεις το χιούμορ σου» δήλωσε ο Κίτον και αφιέρωσε το βραβείο στον γιο του, τον Σον, ο οποίος -όπως είπε- είναι ο «καλύτερος φίλος του».

Το βραβείο καλύτερης κωμωδίας απέσπασε το αριστουργηματικό «Hotel Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, ο οποίος το παρέλαβε συνοδευόμενος από τους συντελεστές της ταινίας.

Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου
 σε δραματική ταινία πήρε η Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice». «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Μου έλεγαν ότι κανείς δεν θα θέλει να δει μια ταινία για μια μεσήλικη γυναίκα, οπότε ευχαριστώ τους παραγωγούς μου που τη γύρισαν» είπε ανεβαίνοντας στη σκηνή.



Τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ ανδρικού ρόλου σε δράμα πήρε ο Έντι Ρενμέιν για το «The Theory of Everything». Στην ομιλία του είπε συγκινημένος ότι προσπαθούσε όλο το βράδυ να μην πέσει κατά λάθος πάνω σε ηθοποιούς που λατρεύει. «Συγγνώμη, κύριε Ντιβάλ, δεν τα κατάφερα πολύ καλά» σχολίασε.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε στο «Boyhood», τα γυρίσματα του οποίου διήρκεσαν 12 χρόνια. «Θα δώσω τον λόγο στον παραγωγό μου Τζόναθαν Σίρινγκ που πήρε το ρίσκο να μας υποστηρίξει για 12 ολόκληρα χρόνια» είπε ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Ο Σίρινγκ με τη σειρά του έπλεξε το εγκώμιο του Λινκλέιτερ. «Είναι τόσο σεμνός και έβαλε τόσα πολλά στην ταινία. Μας έκανε μια οικογένεια» δήλωσε.

Τιμητικό βραβείο στον Τζορτζ Κλούνεϊ

Εφέτος, το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ απονεμήθηκε στον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος, όταν ανέβηκε στη σκηνή, καταχειροκροτήθηκε. «Δεν μπορώ να σας πω τι μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ με τους φίλους μου. Νόμιζα ότι θα με θάψουν. Πόσο περήφανος είμαι που η Τζούλι κι ο Ντον μεγάλωσαν κι ωρίμασαν – εγώ πάλι όχι. Είναι πάντα ωραίο να βρισκόμαστε εδώ – ειδικά τώρα μετά το χακάρισμα που πρέπει να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να απολογηθούμε. Αυτές οι βραδιές είναι περίεργες. Στο κόκκινο χαλί όλοι είμαστε μέσα στη χαρά, αλλά μετά την ανακοίνωση του νικητή τέσσερις (από τους πέντε υποψηφίους) είναι χαμένοι. Θα σας πω όμως το εξής: αν είστε σε αυτό το δωμάτιο, έχετε περάσει τις “εξετάσεις” σας. Κανείς δεν θυμάται ποια ακριβώς βραβεία πήρε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Όλοι όμως θυμόμαστε (την ατάκα του) “άδραξε τη μέρα”» δήλωσε.

«Ήταν μια υπέροχη χρονιά για μένα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταπληκτικές κριτικές που πήρε το “Μνημείων Άνδρες”. Είναι υπέροχο να βρίσκεις τον άνθρωπό σου, αυτόν που αγαπάς. Αγάπη μου, είμαι πολύ περήφανος που είμαι ο άνδρας σου» συνέχισε απευθυνόμενος στη σύζυγό του Αμάλ Αλαμουντίν και -μιλώντας για τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία και τη χθεσινή πορεία στο Παρίσι- έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Je suis Charlie».

zougla.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production