ChiosTV

EΧΟΥΝ «ΣΚΑΣΕΙ» ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ; ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ… ΑΠΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η ξηρότητα του δέρματος είναι ένα πολύ συνηθισμένο, κατ’ εξοχήν χειμερινό πρόβλημα. Αν και σπανίως η ξηρότητα είναι σοβαρή πάθηση, μπορεί να είναι δυσάρεστη και αντιαισθητική.Το κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι τσουχτερό και τα χέρια μας είναι αφυδατωμένα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το δέρμα «σκάει» και είναι πολύ ξηρό. Το φαινόμενο της έντονης ξηροδερμίας στα χέρια οφείλεται στο κρύο αλλά και στη μείωση της παραγωγής του σμήγματος,  που είναι το φυσικό λίπος του σώματος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι πρώτες κρύες μέρες του χειμώνα ταλαιπωρούν τα χέρια μας, με σκασμένο δέρμα, φουσκάλες, κοκκινίλες και –σε σπάνιες περιπτώσεις– πληγές στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιποιηθείτε το ταλαιπωρημένο σας δέρμα, και να λάβετε έξτρα μέτρα προστασίας για τον χειμώνα που μόλις ξεκίνησε.

– Φορέστε γάντια, όταν βρίσκεστε έξω. Προτιμήστε τα  δερμάτινα γάντια, καθότι το μαλλί δεν είναι ο καλύτερο φίλος του πληγωμένου δέρματος. Τα γάντια είναι μια πρώτη ασπίδα προστασίας και το απαραίτητο αξεσουάρ για τους χειμερινούς μήνες.

– Επενδύστε σε μια καλή κρέμα χεριών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές κρέμες χεριών, οι οποίες συχνά είναι αποτελεσματικές όταν η «ζημιά» έχει ήδη γίνει και η ξηρότητα στα χέρια σας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.  Φροντίστε να επιλέξετε κάποια ενυδατική κρέμα χεριών που θα προσφέρει παράλληλα και ανάπλαση του ταλαιπωρημένου δέρματος

 – Φτιάξτε  «σπιτική» κρέμα που θα μαλακώσει και θα καταπραΰνει τις πληγές από τα σκασμένα χέρια σας.  Βράζετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές κερί μέλισσας, το οποίο μπορείτε να το βρείτε  στα φαρμακεία και σε καταστήματα με βιολογικά είδη, και μια χούφτα δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνετε ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτετε 8 κουταλιές ροδόνερο.

– Ένα εξίσου αποτελεσματικό σπιτικό «γιατροσόφι» είναι να ζεστάνετε λίγο ένα ποτήρι γάλαπαστεριωμένο, να το αδειάσετε σε ένα μπολ και να αφήσετε τα χέρια σας μέσα για λίγα λεπτά. Εναλλακτικά, και για έξτρα ενυδάτωση, μπορείτε να απλώσετε στα χέρια σας το μείγμα μία κουταλιά μέλι και μια κουταλιά ελαιόλαδο, να φορέσετε πλαστικά γάντια κουζίνας και να αφήσετε το μείγμα να απορροφηθεί για 30 λεπτά.

– Αποφεύγετε να βρέχετε τα χέρια σας, ιδιαίτερα με κρύο νερό. Ακόμη και το χλιαρό νερό, όμως, μπορεί αρχικά να τα ανακουφίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Φορέστε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα, και εφαρμόστε κρέμα μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών σας.

– Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε στα χέρια σας χιονίστρες (μικρές κοκκινίλες που προκαλούν φαγούρα, αίσθηση καψίματος και πρήξιμο στο δέρμα) οι οποίες δεν υποχωρούν σε δέκα-δεκατέσσερις μέρες.

govastileto.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production